~ n i g h t f r o s t ~

f r o z 3 n s h a d e ' s   b l o g

duminică, 20 ianuarie 2008, 01:25:29

Gînduri

"Există în adîncul kitschului o absenţă totală de valori, un vid axiologic profund. Şi acolo se verifică legea kitschului: o formă fără conţinut. [...] În kitsch există o gratuitate totală, un ornament inutil - şi uneori un amestec eclectic şi grotesc de forme delirante (gadgeturile etc). Lume a aparenţei şi nu a esenţei, unde rătăcim molcom în mijlocul formelor vide, găunoase. Lumea lui look and feel este amnezică, euforică, omite negativitatea esenţială a vieţii, a destinului, şi deci înfricoşator de ireală. Triumful actual al kitch-ului înseamnă degradare ontologică, abandonul idealului îndepărtat şi inaccesibil, în profitul imaginilor ce ne flatează narcisismul, sint aproape de noi, nu mai sînt simbolice, ci autosemnificative. Suntem în fine satisfăcuţi de noi înşine, am trimis divinul în concediu. Eliberaţi de greutatea de a fi oameni, căreia îi răspundea adevărata Artă, nu mai sîntem decât animale unidimensionale, pozitivi şi veseli, iubitori de viaţă. Iată kitchul: "negarea absolută a mizeriei", după cum va zice Kundera (Insuportabila uşurătate a fiinţei). Adică irealul vis al formelor anesteziante si paradisiace, pacificate sau lipsite de polemică, unde idealul nu trebuie să ne mai deranjeze sau să ne trezească cu aripa lui ucigătoare." -- Dicţionar de cultură generală

Imoralitatea şi lipsa idealurilor înalte. Ignoranţa şi lipsa de imaginaţie. Multe combinaţii posibile. Mulţi oameni proşti. Mulţi copchii tâmpiţi. Generaţia otrăvită, abandonată şi manipulată. Coruptă încă de la naştere. Să fie ăsta un factor al evoluţiei ? Sau un detaliu nesemnificativ, o tendinţă nepericuloasă care se va stinge încet lăsând loc echilibrului?

Mă mişc după principiul rezistenţei minime, a consumului minim de energie. Observ. Mă pierd în decor. Mă adaptez. Mă înconjur de cărţi, şi de piese de şah. Încerc... e important e să încerci, nu? Încerc să observ cât mai bine. Visez...la simplitate.

SIMPLITÁTE s.f. 1. Însuşirea de a fi simplu; lipsă de formalitate, de complicaţii; p. ext. lipsă de artificialitate, de afectare, de prefăcătorie; simplicitate. ♦ Lipsă de podoabe inutile şi căutate, de rafinament artificial (într-o operă de artă). 2. Credulitate, naivitate. ♦ Însuşire a unei persoane de a se purta natural, liber, firesc; naturaleţe. – Simplu + suf. -itate.

Iar acum, somn...

©B.B. 2007-2008